Inne

Faworkowo w Tłusty Czwartek

Faworkowo w Tłusty Czwartek

Aby dokonać tego dzieła, zabraliśmy się do pracy o godz. 7.30.
O 9.30 dzieło zostało ukończone.
Zaczęliśmy sprzątać kuchnię i wietrzyć mieszkanie.
Moje córki nie lubią faworków. Nic dziwnego: pamiętały te, które kiedyś robiłam według przepisu babci. Też mi nie smakowały, ale zdarzało się, że raz w roku smażyłam. Wolałam smażyć faworki niż pączki – tych nigdy w życiu nie próbowałam zrobić, bo i tak najlepsze są od Zalewskiego w Kędzierzynie.
W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam faworki według przepisu Filipa z Londynu.
Janusz patrzył i powiedział, że trzeba wałkować ciasto tak cieniutko jak pergamin i robić jak najdłuższe. Ucieszyłam się, ze przejął inicjatywę.

Faworki na fotkach to nasze wspólne dzieło. Ja gniotłam ciasto i smażyłam, a Janusz wałkował i zawijał. Potem przyszła Agatka z chłopakami. Pawciowi spodobała się piramida.
– Jak w Egipcie – powiedział. – I długie jak autostrada.
Agatka, która nie lubi, spróbowała. No i polubiła. Haha!

 
 
Magda też nie lubi. Ciekawe, co powie, jak
spróbuje. Bo Danielkowi na pewno będzie
smakować. Jemu wszystko u babci smakuje.

in / 1720 Views

11 komentarzy

  • ~Filip 11 lutego 2010 at 15:35

    🙂 I Ty mówisz, że ja dla wojska robię!:) Marta, gratuluję zapału i męża:) Masz wolną rękę…siej przepis na prawo i lewo i niech wzrasta faworkowy plon 🙂 Ja też kiedyś nie lubiłem… chyba z okazji jakiegoś dziecięcego lenistwa. Nie chciało mi raczej tego chrupać. Wolałem pączki, ale teraz… never. Tylko faworki aka chrust aka pewnie coś jeszcze innego:) Najlepsze, ociekające tłuszczem życzenia na dzisiejszą okoliczność:) Buziaki

    Reply
    • ~Marta 11 lutego 2010 at 20:37

      Filipie Drogi, to dlatego ich tak duzo wyszlo ( a był jeszcze drugi talerz, mniejszy), poniewaz rozwalkowane zostaly na grubość papieru pergaminowego – dosłownie ! Sciskam Cię mocno.

      Reply
  • uleczka16 11 lutego 2010 at 19:03

    I ja też zrobiłam faworki z pomocą kochanej siostrzyczki. My bardzo je w domu lubimy, juz drugi raz w tym roku robilam te pysznosci. Smacznego zycze!

    Reply
  • ~Marta_Oława 12 lutego 2010 at 11:07

    Takie ładne to jak miałyby nie smakować p.Agacie? 🙂 Uwielbiam faworki i w tym roku już mogłam zjeść ich 'trochę’ 🙂

    Reply
  • ~Aisak 12 lutego 2010 at 13:13

    Moja mama opowiadała mi, mże faworki nauczyła ją robić jej mama. Szkoda, że nigdy nie znałam babci, a to wszystko przez to, że mama urodziła mnie w wieku czterdziestu trzech lat, więc wszyscy myślą, że moja siostra jest moją matką, bo jest ode mnie starsza o dwadzieścia lat.

    Reply
  • ~Diav 13 lutego 2010 at 16:18

    Wyglądają przepysznie 🙂

    Reply
  • marcinwlondynie@op.pl 13 lutego 2010 at 20:16

    hm… zapomnialem o polskim tlustym czwartku. W UK Pancake Tuesday, w ten nadchodzacy wtorek. Zrobie wiec mase nalesnikow:-)

    Reply
    • ~Pati 13 lutego 2010 at 20:50

      mniam, mniam. Jak zimno, to nic, tylko jesc.

      Reply
  • Virginia79 13 lutego 2010 at 23:12

    Droga Pani Marto, podziwiam zapał do wytworzenia takiej piramidy. Ja upiekłam ciasto czekoladowe :). A pączki kupiłam. Pozdrawiam serdecznie z zasypanej mojej krainy.

    Reply
  • absurdalna 14 lutego 2010 at 18:22

    Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po całym domu. Ale chyba jeszcze bardziej lubię patrzeć, jak babcia posypuje swoje 'dzieło’ cukrem pudrem. To trochę tak, jakby śnieg prószył na jedzenie, w które za moment się wgryzę.Dobry przepis potrafi zdziałać cuda, miło, że wnukom smakują. ;))www.nieswiadoma.blog.onet.pl

    Reply
  • ~milka 16 lutego 2010 at 12:44

    mniam, bardzo smakowicie wyglądają 🙂 Aha, mam takie pytanie: czy pani Agata ma konto na portalu nasza-klasa? Spotkałam się z kilkoma, większość, to pewnie fani, ale jedno wygląda bardzo prawdziwie… Nie wiem, co mam o tym myśleć… Jeśli mogłaby Pani spytać, lub gdy wie Pani o tym, to prosiłabym bardzo o odpowiedź (może być pod tym komentarzem, lub na mail: madziulka118@op.pl), z góry dziękuję.

    Reply
  • Skomentuj ~Diav Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.