Bez kategorii

Pomiędzy kuchnią a biblioteką

     w powieści “Miedzy aktami”  Virginii Wolff, którą teraz czytam, znalazłam takie zdanie:
“Zaraz po kuchni biblioteka to najmilsze pomieszczenie w całym domu”.
Wolałabym przestawić:
“ZARAZ PO BIBLIOTECE KUCHNIA TO NAJMILSZE POMIESZCZENIE W CAŁYM DOMU”.

Odpowiadając na prośby moich Czytelniczek, podaję przepisy:

Pączki angielskie a`la Filip

30 dag mąki, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżka masła, 5 dag drożdży, 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej.
Drożdże zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokruszyć. Wszystko wymieszać, wyrobić, najlepiej do tego celu nadają się silne ręce męskie. Jeśli ciasto przywiera, dodać kapkę oleju i mieszać, podsypać mąką, rozwałkować, wycinać szklanką krążki, a w środku następne kieliszkiem. Ułożyć na ściereczce, przykryć drugą na 15 minut. Te małe kółeczka wycięte ze środka można wykorzystać tak jak są, czyli wyjdą maciupeńkie kulki pączkowe.

Smażyć na oleju – ja wlałam pół litra do płaskiego, niedużego garnka, gdzie wchodziły cztery pączki. Olej musi być nagrzany, ale uważać, by się pączki nie spaliły, bo piecze sie bardzo szybko.
Ciasto+ wycinanie to naprawdę 15- 20 minut.
Smażenie, niestety, drugie 15 minut.
Ale warto. Pychotka.  Potem posypać cukrem pudrem.

Makaron ryżowy z kurczakiem
Makaron ryżowy, nitki, cała paczka, tylko zamoczyć we wrzącej wodzie na 5 minut
1 pierś kurczaka pokroić w cieniutkie paski, smażyć na oleju,  dodając przyprawy – czosnek, trochę chili, może być też przyprawa do grilla.
Do tego skroić 20 dag pieczarek, podsmażyć razem, odparować wodę. Wrzucić odcedzony makaron, wymieszać, dodać sosu sojowego do smaku. Można także dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać, ewentualnie podgrzać mieszając.
Mnie to zajmuje 15 minut, naprawdę. Bardzo dobre.
Wypróbujcie, smacznego, napiszcie, jak poszło.

in / 102 Views

8 komentarzy

  • ~sabrina_84 2 grudnia 2008 at 10:35

    Dziękuje bardzo!!! Pozdrawiam serdecznie.

    Reply
  • monika.sk@poczta.onet.eu 2 grudnia 2008 at 13:18

    dziekuje;]buziaki

    Reply
  • ~Agnieszka 2 grudnia 2008 at 19:26

    Pani Marto, dzisiaj na TVP1 o 23.00 dokument – “Marilyn, ostatnie sensacje”.

    Reply
    • ~Marta 3 grudnia 2008 at 13:42

      Dziękuję ! Widziałam.

      Reply
  • ~Liliana 3 grudnia 2008 at 19:38

    Skoro już się dzielimy przepisami, to i ja zaproponuję coś szybkiego, i wielce pysznego! Cichutko się pochwalę, że ów placuszki z piersi kurczaka które zaproponuję, wychodzą mi wyśmienicie.Czas przygotowania: mnie zajmuje to ok. 20 minut; Pieczenie: 15 minut.Potrzebujemy: dwie podwójne piersi z kurczaka, 3 pory (części białe), 5 jajek, 5 łyżek magie, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, Vegeta tudzież jakieś Warzywko, słodka papryka, 6/7 łyżek oleju do farszu.Przygotowanie: piersi z kurczaka kroimy w średnią kosteczkę i wrzucamy do bardzo dużej miski bądź garnka. Całą resztę składników wrzucamy do mięsa i mieszamy. Kiedy mamy już jednolitą masę – możemy piec placuszki.Życzę smacznego!

    Reply
    • ~Marta 3 grudnia 2008 at 19:57

      Te pory oczywiscie pokroić, a olej do smazenia?

      Reply
      • ~Liliana 3 grudnia 2008 at 20:16

        Ach, gapa ze mnie. Pory kroimy w taki sposób, by powstały sprężynki a 6/7 łyżek oleju wlewamy do masy. Olej do smażenia to już inna bajka.

        Reply
  • ~sabrina_84 4 grudnia 2008 at 09:30

    Pani Marto, makaron ryżowy z kurczakiem wyszedł wyśmienicie!!!! I naprawde jego przygotowanie zajęło mało czasu!!! Cała moja rodzinka była zachwycona, myśleli że spędziłam sporo czasu w kuchni przygotowujac to cudko, hihihihihi. W sobote zrobie pączki (moj 2-letni synuś uwielbia pączki, wiec będzie zadowolony). Jeszcze raz bardzo dziękuje za podanie tyh przepisów!

    Reply
  • Napisz swoją opinię

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.