Bez kategorii

Dlaczego nie lubię dżemu truskawkowego i herbaty owocowej?

 

Dlaczego nie lubię dżemu truskawkowego i herbaty owocowej?

 

      Mogłabym odpowiedzieć krótko ikapryśnie: Nie, bo nie.

W dzieciństwie wszystko musiałamlubić, nie było zmiłuj się.Nawet mleko, którego nie cierpiałam, szczególnie,jeśli pływał po nim kożuch.

Kiedy już decydowałam o sobie,mogłam kaprysić na własny rachunek. Zaczęłam od mleka. W postaci słodkiej go niewypiję, bo katować się nie będę.

     Z dżemem sprawa jest prosta. Jako15-latka pracowałam przez całe wakacje w przetwórni owoców, w Siedlcach.Obierałam truskawki z szypułek przez 7 godzin dziennie. Na akord. Byłam przodownicąpracy, ale nie pamiętam, ile kobiałek wynosił mój dzienny urobek. Widziałam,jak z truskawek robi się dżem. Truskawki przerabiano najpierw na tzw. pulpę (miazgapowstała ze zgniecionych truskawek, utrwalana chemicznie). Dlatego nie jemdżemu truskawkowego. Być może produkcja dżemu z czarnych porzeczek wyglądałapodobnie, ale tego nie widziałam.

 

     Szerszego omówienia wymaga sprawaherbaty.

Otóż, herbata prawdziwa to tylkojeden gatunek, krzew Camellia sinensis, czyli kamelii chińskiej, spokrewnionejz różą. Występuje w 3 odmianach: assamskiej, chińskiej oraz kambodżańskiej.Produkt uzyskiwany z uprawy Camellia sinensis, to przede wszystkim liście,które zbiera się tyle razy w roku, ile okresów wegetacji występuje w danymklimacie.

     Liście herbaty według poetychińskiego Lu Yu muszą marszczyć się jak skórzane buty tatarskich jeźdźców,zwijać jak podgardle potężnego byka, być wilgotne i delikatne jak ziemia, którązrosił deszcz.

     W zależności od obróbki ifermentacji liści są herbaty czarne, zielone, czerwone, białe. Wśród nich sąróżne odmiany. Do tego dochodzi proces aromatyzowania herbat – olejkami,owocami, kwiatami, olejkami, przyprawami korzennymi.

     W specjalistycznych sklepach możnaspotkać różne mieszanki do zaparzania, pochodzące z krzewów, traw, itp.Wykazują właściwości lecznicze lub smakowe, ale nie mają nic wspólnego z Camelliasinensis, czyli przez to nie mają nic wspólnego z herbatą. Podobnie jak tzw.herbaty owocowe.

      A więc sprawa jest prosta:herbata jest zielona, czarna, biała, czerwona.

Wszystko inne to napójherbaciany.

A ja lubię prawdziwą herbatę.

Oczywiście bez owijania jej w gazetę ekspresową.

Z napojów natomiast wolę wodę, sokwyciskany z różowych grejpfrutów oraz kilka rodzajów napojów alkoholowych, aleto już inna bajka, Krysiu

(która zadałaś mi to pytanie)

CDN.

 

 

in / 78 Views

2 komentarze

  • ~krycha 24 listopada 2010 at 23:50

    DZIĘKI MARTO ZA TAK WYCZERPUJĄCĄ ODPOWIEDŹ! Jestem usatysfakcjonowana i przepraszam Cię za to, że, jak byłaś u nas, to poczęstowałam Cię herbatą, wprawdzie czarną, bo taką sobie życzyłaś, ale zawiniętą w gazetę ekspresową. Następnym razem lepiej się postaram. Pozdrawiam, K

    Reply
  • ~E. 25 listopada 2010 at 18:58

    Uwielbiam smak gorącej, czarnej herbaty. Mocno słodkiej, z odrobiną cytryny, w wieeeeelkim kubku. Niby prosta sprawa, a nic mnie tak nie uspokaja, zwłaszcza gdy mogę słuchać przy tym ulubionej muzyki i czytać dobra książkę.Pozdrawiam 😉

    Reply
  • Napisz swoją opinię

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.